La Salle's Grand Dream Questions with Answers

1. Who are the 2 authors of the article, "La Salles Grand Dream"? 


Answer: James Bruseth, Toni Turner

2. What year did La Salle plant his colony on the Texas coast? 


Answer: January, 1685

3. What was the name of La Salle's Fort? 


Answer: Fort St. Louis

4. Name of La Salles last ship, sunk on Texas Coast in 1686? 


Answer: La belle

5. La Belle was born in what year? 


Answer: 1643

6. La Salle spent how many years as a Jesuit/teacher? 


Answer: 12

7. La Salle traveled to new france (Canada) in what year? 


Answer: 1666

8. What 2 groups did La Salle describe as his "enemies"? 


Answer: Jesuits, Merchants

9. In 1673, what 2 French explorers discovered the Mississippi river? 


Answer: Louis Joliet & Marquette

10. La Salle suffered from a mysterious illness, known today as what? 


Answer: Manic Depressive

11. 1682, La Salle traveled down what river and found its mouth? 


Answer: Mississippi

12. La Salle petitioned the French King, Louis 8th, to establish a_____ where the______ River met the gulf of______. 


Answer: Colony, Mississippi, Mexico

13. France was at war with what country? 


Answer: Spain

14. La Salles endeavor would be a bold statement against_____ efforts to control the Gulf of Mexico. 


Answer: Spain's

15. In 1683, La Salle presented a bold plan to King Louis. What was La Salles 3 pronged approach? 



Answer:

1) Est. Fort and mouth of mississippi river to maintain French claim to Louisiana.
2) Establish trade w/ thousands of Indians and convert them to Christianity.
3) Est. a permanent colony, base from which the future invasion of Spain's Nueva Vizcaya be launched.

16. In all, La Salles expedition included about how many people? 


Answer: 300

17. What was the name of the naval officer who commanded Le Joly? 


Answer: Beaujeu

18. When La Salle landed in January 1685, he was probably near the western end of today's_____ island in Texas? 


Answer: Matagorda

19. What was the name of the La Salle Expedition's Chronicler? 


Answer: Henry Joutel

20. What Texas indian tribe lived in the Matagorda area? 


Answer: Karankawa

21. What was the name of the French naval captain? 


Answer: Aigron

22. March 14, 1685, what happened to Le Joly? 


Answer: Departed with 120 of 300 colonists, leaving La Salle

23. When Le Joly departed for France, this left La Salle with a_____ number of men (now just 180) and greatly comprised______for building a colony. 


Answer: diminished, provisions

24. What was the name of La Salles last remaining ship? 


Answer: La Belle

25. What was La Salles name for present day Garcitas Creek, where he built his colony? 


Answer: The river of the Bison

26. With Fort St. Louis established, La Salle again concentrated on finding the_____. 


Answer: Mississippi

27. La Salle traded horses and food with what Indian tribe? 


Answer: Caddo Indians

28. The loss of La Belle in 1686, La Salle's grand dream of a French_____on the_____ was in great jeopardy. 


Answer: Settlement, Gulf of Mexico

29. January 1687, La Salle and 16 men set out to obtain supplies from_____. This was La Salle's______ expedition. 


Answer: Canada, last

30. How many French colonists did he leave behind at Fort St. Louis? 


Answer: 20

31. What 2 factors had claimed the lives of many of La Salle's doomed colonists? 


Answer: Killing and Kidnapping

32. Late 1688 or early 1689, what Indian tribe killed or kidnapped these last French settlers? 


Answer: Karankawas

33. March 1687, La Salle was assassinated by his own men near what present Texas town? 


Answer: Navasota

34. What was the name of La Salle's trusted Shawnee Indian Hunter? 


Answer: Nika

35. What was the name of the disgruntled Frenchman who shot La Salle in the head, killing him? 


Answer: Duhaut

36. At the age of 43, after 20 years of_____ and ______ the wilderness of North America, the great French explorer lay dead, murdered by his own men. 


Answer: Conquering and colonizing

37. What did La Salle's assassins do with his corpse? 


Answer: La Salles possessions were took by his killers and his body was fed to wolves and other wild animals.

Comments

Popular posts from this blog

Agile Method Advantages and Disadvantages